Ön szerint mi az Erdélyi kenyér titka?
Kovászos kenyér
1 kalácssütő tepsihez hozzávalók: kovász, 50 dkg tönkölyliszt, 1 teáskanál só, 4 dl víz, 1 közepes krumpli
- A kovászhoz hozzáadunk 20 dkg lisztet és 1,5-2 dl langyos forrásvizet. Jól összedolgozzuk, leterítjük konyharuhával és szobahőmérsékleten min 4 órát kelesztjük.
- A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Melegen letörjük. A maradék forrásvizet a teáskanál sóval meglangyosítjuk.
- A kovászhoz hozzáadjuk a maradék 30 dkg lisztet, a krumplit és a vizet. Tetszés szerint tehetünk hozzá magokat. Megdagasztjuk. Kiveszünk a tésztából egy keveset kovásznak.
- A tepsit kizsírozzuk, lisztezzük vagy kibéleljük sütőpapírral. Beletesszük a tésztát és letakarva 2 órát kelesztjük. A sütőt kimelegítjük 230 C fokra. A kenyértészta tetejét meglocsoljuk kevés vízzel, 15 percet 230 C fokon sütjük, majd további 55-60 percet 200 C fokon. Konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni, utána fogyasztjuk.
Jó étvágyat!
Erdélyi körutazásunk programja:
www.timetravel.hu/tour/erdelyi-korutazas